Elérhetőségek:

Szent Bertalan-templom
Kincstára 

3200 Gyöngyös,

Szent Bertalan utca 3.

Tel: +36-37/300-072
E-mail: vezeto@szentbertalankincstar.hu

Általános információ: gyongyoskincstar2@outlook.com

 

Nyitvatartás:

Hétfő:  szünnap

Kedd-szombat:10-16 óráig

 

 

 

Opening hours:

Monday: closed

Tuesday-Saturday:: 10-16

 

 

 

Az ÉV MÚZEUMA lettünk

2016.05.21.

Az ÉV MÚZEUMA lettünk

A Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében adták át az ÉV MÚZEUMA és az ÉV KIÁLLÍTÁSA díjakat, május 21-én a Múzeumok Majálisán.
A 2015-ös ÉV MÚZEUMA díjat a gyöngyösi Szent Bertalan-templom Kincstára kapta meg.

.

A magyar múzeumi élet egyik legnagyobb szakmai elismerése az évente egyszer kiadásra kerülő ÉV MÚZEUMA és ÉV KIÁLLÍTÁSA díj. A díjat a "Pulszky Társaság Magyar Múzeumi Egyesület" által felkért bíráló bizottság ítéli oda, az előző év munkája alapján. Átadására évenként a Magyar Nemzeti Múzeum dísztermében kerül sor a Múzeumok Majálisán.

A 2015-ös év ÉV MÚZEUMA díjat idén múzeumunk a Szent Bertalan-templom Kincstára kapta. 

 

A díjátadót követő beszélgetés a Múzeumkertben:

A Kincstár az uniós támogatással felújított barokk Almásy-házban kapott helyet. A történelmi múltú épületet (amely a Szent Korona őrzési helye volt a napóleoni háborúk idején) felerészben a plébánia céljaira, míg másik felét a múzeum céljaira restaurálták. A teljes felújítás és a múzeum berendezése 2014 nyarára készült el, ekkor nyílt meg az újjárendezett kiállítás.

A Szent Korona házban mára az ország második legjelentősebb egyházi gyűjteményét csodálhatják meg a látogatók. A bemutatott 15-16. századi és fiatalabb ötvösremekeket jól kiegészítik a textilek, (miseruhák, kehelykendők, stólák), a zömmel 17. század utáni könyvek és írott emlékek.

A Kincstár működésének első teljes éve 2015-ben volt. Az intézmény a hagyományos kiállítóhely funkciónál jóval több feladatot vállal, nem egy esetben múzeumi működési jelleggel. Gondolunk itt elsősorban a közösségfejlesztési, múzeumpedagógiai munkára, mely a tárlatvezetések mellett egyre jelentősebb. Az intézmény több, elsősorban egyházi fenntartású iskolával kötött kulturális megállapodást, de elkezdődött az egyeztetés a Gyöngyösi Tankerülettel is. Ennek egyik első lépése volt az un. múzeumpedagógiai információs nap, ahol mód nyílt a Kincstár szakmai, múzeumpedagógiai terveinek bemutatására és megvitatására.

Az év során több alkalommal került sor családi és iskolai múzeumpedagógiai foglalkozásokra, jeles napokhoz, eseményekhez kötődve. A foglalkozások megtartását az intézmény a római katolikus hitvallásához alkalmazkodva rendezi meg. Elsődlegesen a római katolikus egyház ünnepeit, a múzeumban bemutatott liturgikus tárgyaihoz kapcsolódva, nem csak a családi napokon, hanem óvodai, iskolai foglalkozásokon és múzeumi órákon hozza közelebb látogatóihoz.

A zsűri a műemléképület példamutatóan elvégzett rekonstrukciója és ennek keretében a múzeum korszerű kialakítása, a kiállítás értékes anyagának látványos, és a sokoldalú ismeretterjesztést szolgáló bemutatása, valamint sikeres  múzeumpedagógiai programjai alapján javasolta a díj odaítélését.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:

#1 - Á.Tóth József2016.05.30. 12:43

Szívből gratulálok! :-)